Färg & Inställning

Vi hjälper er att hålla koll på de rätta inställningarna för optimalt tryck

CMYK, PMS, RGB? Raw, tiff, jpg, eps, pdf, gif, psd, ai? Det är inte lätt att hålla koll på alla de olika format och inställningar som finns för bilder och färg. Vi hjälper er att se till att ni har rätt inställningar för optimalt tryck.

Varför blir färgerna inte "rätt" i tryck?

Många upplever frustration för att de ser en färg på skärmen när de gör ett original, men sen en helt annan nyans när de trycker. Detta är dock inte så konstigt alls eftersom skärmar använder kulörsystemet RGB som baseras på ljuskällor, medan man i tryck använder faktiska färger. Därutöver kan även enheter som använder samma kulörsystem visa olika färgnyanser, beroende på att deras ljuskällor skiljer sig åt, vilket gör att färgerna ser olika ut.

Det bästa tipset vi kan ge för att undvika skillnader mellan originalet på skärmen och trycksaken i handen är helt enkelt att du väljer dina färger utifrån tryckta färgguider betraktade i rätt ljus (som den på bilden ovan). Detta kan vi hjälpa dig med på plats i våra lokaler.

 

CMYK, PMS & RGB - DIXA STÄDAR UPP BLAND BOKSTÄVERNA

Det kulörsystem som används i enheter som skapar färger med hjälp av ljuskällor heter RGB  (Red, Green, Blue). Detta återfinns alltså exempelvis i tv-apparater och mobiltelefoner och det är när de tre ljuskällorna används i olika proportioner som ögat uppfattar olika färger. För att kunna trycka en RGB-bild måste man först konvertera den till CMYK.

När man trycker i CMYK så använder man sig av fyra färger; Cyan, Magenta, Yellow och Key color (svart). Dessa fyra färger, som givit upphov till namnet fyrfärgstryck, hämtas ur bilden i fråga och trycks i små punkter i formation för att tillsammans skapa de många varierande färgerna i bilden. Svårigheten med detta är att man krymper det ordinarie färgspektrat, vilket gör vissa färger svåra att återskapa i tryck.

PMS (Pantone Matching System) är en så kallad dekorfärg. Dessa används bland annat om man vill trycka en speciell nyans som är svår att återskapa i fyrfärgstryck. Man blandar då fysiska färger för att återge exakt rätt nyans. Pantones färgskala används över hela världen och visar alla de PMS-blandningar som finns, där varje blandning tilldelats ett specifikt nummer (se exempel på s. 95). Detta nummer följs sedan av en bokstav, som är till för att berätta vilken typ av papper provet är tryckt på, då olika sorters papper återger färgerna olika fastän det är samma färgblandning.

Vill du veta mer om denna tjänst?

Fyll i formuläret om du har frågor om Vi hjälper till att säkra färg & inställningar for optimalt tryck - Dixa tryckeri i Stockholm eller vill ha mer information.

Namn: Företag:
Telefon: Epost:
Meddelande:
Spamskydd: Vad är åtta plus två? Skriv svaret med bokstäver, ej siffror.